Vrouw wordt dorpshoofd, schrapt 850 kinderhuwelijken en stuurt de meisjes naar school.

Theresa Kachindamoto is een naam die je op het eerste zicht weinig zal zeggen. Toch verdient ze ons diepste respect en erkenning. Dit is namelijk hoe een echte heldin eruitziet! En als je haar verhaal leest, zal je begrijpen waarom.

Theresa stamt af van dorpshoofden in de regio Monkey Bay in Malawi en is de jongste van twaalf kinderen. Ze had 27 jaar als secretaris gewerkt op een hogeschool. Daarna was het haar beurt om hoofdchef te worden. Het eerste wat ze deed, was het annuleren van alle kinderhuwelijken binnen haar volk.

Een studie uit 2012 toonde aan dat meer dan de helft van de vrouwen in Malawi trouwen voor hun achttiende verjaardag. Verschillende ngo’s proberen de ouders te waarschuwen voor de gevaren van een vroege zwangerschap en huwelijk. De ouders zijn doorgaans te arm om voor hun dochters te zorgen. Daardoor hebben ze het gevoel dat ze geen andere keuze hebben.

Theresa had echter nooit verwacht dat ze het tot hoofdchef zou schoppen. De vrouw woonde in een andere stad, had oudere broers en zussen, en had zelf vijf kinderen voor wie ze moest zorgen. Ze dankte haar verkiezing aan haar reputatie dat ze goed met mensen kon omgaan. Haar volk drukte haar op het hart dat ze de baan zou krijgen, ‘of ze nu wilde of niet’.

Kinderhuwelijken zijn in het land een wijdverbreide praktijk. Dikwijls wordt het gedaan uit financiële noodzaak. Maar sinds 2015 is de praktijk illegaal, maar dit kan omzeild worden als de ouders toestemming geven.

De nieuwe hoofdchef wilde dit voor eens en voor altijd uitbannen. Toen ze in Monkey Bay rondreisde, leerde ze een meisje kennen van amper 12 jaar oud met een man en kinderen. Theresa getuigde: “Ik zei haar: ‘of je dat nu wil of niet, ik ga deze huwelijken annuleren’.”

In haar periode als hoofdchef annuleerde ze meer dan 850 kinderhuwelijk en verplichtte ze de meisjes om terug naar school te gaan.

Toen de ouders begonnen te protesteren tegen haar campagne, was Theresa strijdvaardiger dan ooit. Ze wist dat de mentaliteit van de mensen moeilijk te veranderen was. Daarom besloot ze om de wet te veranderen.

Ze slaagde erin om haar 50 onder-chefs te overtuigen om een overeenkomst te tekenen waarbij het kinderhuwelijk afgeschaft werd, en waarbij bestaande kinderhuwelijken ongedaan werden gemaakt.

Toch waren er nog altijd mensen die deze praktijk koppig doorzetten.

Theresa sloeg met haar vuist op tafel en stuurde vier mannelijke leiders die weigerden mee te werken de laan uit. Die leiders waren pas terug welkom als ze zich aan de overeenkomst hielden en de kinderhuwelijken in hun dorpen annuleerden.

Theresa werd zelfs bedreigd met de dood omwille van haar acties. Maar dat zou haar niet tegenhouden. Ze vertelde: “Het kan met niks schelen, ik vind het niet erg. Ik zei het zal wel, we kunnen erover praten, maar deze meisjes gaan gewoon terug naar school.”

Haar lijfspreuk is: “Onderwijs een meisje en je onderwijst de hele omgeving … Je onderwijst de wereld.”

Leer deze bijzondere vrouw kennen in de onderstaande video en DEEL haar inspirerende verhaal met iedereen die je kent!

Bron en afbeeldingen: AGOS en Vital Voices